LA MEVA MÚSICA

Programa setmanal amb la música que a mi m’agrada escoltar, música clàssica es a dir música de sempre, Opera, Simfònica, Jazz i contemporània de musics que també m’agraden, per exemple The Beatles, The Queen i tants altres, i que desitjo que coincidim amb tots aquells que vulgueu escoltar-les amb mi. Cada programa el dedicaré tan sols a un tipus de música, o un concert, en sense barrejar-los, la música de cada programa es aquella que m’agrada escoltar quan estic llegint, sopant amb uns amics, fruint d’una conversa o simplement escoltant la música que m’agrada.

dissabte, 30 de maig del 2015

215 - Van Morrison

Quan el 10 de desembre de 2012 celebrava el programa n. 100 de LAMEVAMUSICA amb l’àlbum recent editat llavors “Born To Sing No Plan B” de VAN MORRISON amb vaig comprometre fer un retrospectiu de la historia musical d’aquest compositor i music nord irlandès nascut el 31 d’agost del 1945 a Belfast. Music perquè a mes de cantar, toca la guitarra, l’harmònica, el saxo i el piano. Causa de la seva característica veu i al mestissatge de la música folk, blues, country i gospel que freqüentment realitza en les seves cançons, Morrison és àmpliament considerat un dels cantants i músics més influents. D’ell va dir el crític musical Greil Marcus va “cap home blanc canta com Van Morrison”.
Va viure d'infant en un ambient dominat per la música, ja que la seva mare era cantant, i el seu pare un gran col·leccionista de discs, en els gèneres del jazz i el blues. En aquestes circumstàncies no és d'estranyar que ell també es dediqués a la música, ni tampoc que, amb autorització familiar, abandonés els estudis el 1960, quan només comptava quinze anys, per orientar-se exclusivament en l'aprenentatge de la guitarra i el saxo.

S'inicià en el conjunt de Deanie Sands and The Javelins, que practicava el country rock, i aviat passà, el 1962, a The Monarchs, en què el country, d'origen blanc estatunidenc, era substituït pel rhytm and blues també importat dels Estats Units però de tradició negra. Amb aquest bagatge, Morrison, després d'uns anys a Londres retorna a Belfast i es el 1963 que funda la seu pròpia formació, Them. El seu mentor Bert Berns s'interessa pels Them i enregistra els seus primers discos. Fou el salt a la fama de Morrison, que el 1965 publica Glòria, una peça de 2 minuts 45 segons de durada que va assolir un èxit mundial i també el senzill Here Comes the Night una cançó de Bert Berns que va  aconseguir el número 2 al Regne Unit. Al 1967 edita l’últim àlbum amb els Them, amb l’èxit que arriba al lloc n. 10 dels Estats Units Brown Eyed Girl, escoltem dons aquests temes a LAMEVAMUSICA a SANTS3 RADIO.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada