LA MEVA MÚSICA

Programa setmanal amb la música que a mi m’agrada escoltar, música clàssica es a dir música de sempre, Opera, Simfònica, Jazz i contemporània de musics que també m’agraden, per exemple The Beatles, The Queen i tants altres, i que desitjo que coincidim amb tots aquells que vulgueu escoltar-les amb mi. Cada programa el dedicaré tan sols a un tipus de música, o un concert, en sense barrejar-los, la música de cada programa es aquella que m’agrada escoltar quan estic llegint, sopant amb uns amics, fruint d’una conversa o simplement escoltant la música que m’agrada.

dilluns, 23 de desembre del 2013

146 GIUSEPPE VERDI

El passat 10 d’octubre es van celebrar els 200 anys del naixement de Giuseppe Fortunino Francesco Verdi, conegut com a GIUSEPPE VERDI, compositor d’òpera italià que va perfeccionar el seu art amb l’influència de Rossini, Bellini i Donizetti. Verdi neix prop de Parma, al poble de Roncole en aquella època sota domini napoleònic, precisament el mateix any que va neixer Richard Wagner, a qui li vaig dedicar el programa 121 del 20 de maig passat.
Els pares de Giuseppe Verdi l’envien a estudiar a la casa parroquial, on va rebre els ensenyaments del reverend Pietro Baistrocchi, que, naturalment, al costat de les primeres lletres, el va fer aprendre els fonaments de la música a l'orgue de l'església. L'any 1822 va començar els estudis musicals amb Ferdinando Provesi, que exercia els càrrecs d’organista i mestre de capella a la catedral, a més del de mestre municipal de música a la Societat Filharmònica, presidida per Barezzi el seu mentor i sogre i del que va obtenir per a ell una beca del Mont de Pietat local, que li permetia seguir estudis a Milà.
La primera opera estrenada de GIUSEPPE VERDI es tracta de “Oberto, conte di San Bonifacio, estrenada al Teatre de l’Scala i estrenada el novembre de 1839.
Un giorno di regno és la segona òpera i la primera còmica que va assajar Verdi. Va ser un complet fracàs, al que va contribuir la seva pròpia tragèdia: la seva primera dona Margherita Barezzi va morir durant la composició de l'obra. Verdi no va tornar a intentar el gènere còmic fins al final de la seva carrera, amb Falstaff..
Però la seva primera gran opera arriba amb l’estrena el 9 de març de 1842 a L'Scala de Milà, amb NABUCCO composta en un període particularment difícil de la vida del compositor. No tan sols la seva esposa també dos petits fills van morir poc temps abans i Verdi havia pràcticament decidit no tornar a compondre.  

Verdi va comentar: «es podria dir que la meva carrera artística va començar amb aquesta òpera». Tenia raó: Nabucco va ser un èxit immediat, ultrapassant les òperes de Donizetti i Pacini, que eren dominants fins llavors, escoltem el seu preludi a la sintonia 103,2 de SANTS3RADIO i al teu programa de LAMEVAMUSICA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada