LA MEVA MÚSICA

Programa setmanal amb la música que a mi m’agrada escoltar, música clàssica es a dir música de sempre, Opera, Simfònica, Jazz i contemporània de musics que també m’agraden, per exemple The Beatles, The Queen i tants altres, i que desitjo que coincidim amb tots aquells que vulgueu escoltar-les amb mi. Cada programa el dedicaré tan sols a un tipus de música, o un concert, en sense barrejar-los, la música de cada programa es aquella que m’agrada escoltar quan estic llegint, sopant amb uns amics, fruint d’una conversa o simplement escoltant la música que m’agrada.

dissabte, 6 d’octubre del 2018

360 - JONI MITCHELL


Aquesta setmana dedicarem el programa a Roberta Joan Anderson coneguda com a JONI MITCHELL, neix a Albert –Canada- i als seus quatre primers àlbums fins l’any 1972. Joni Comença la seva carrera com a cantant a l’oest del Canada, està molt relacionada amb el folk de Nova York del mitjans dels 60s.    Als 70s. dirigeix el seu interès cap el pop i el jazz, convertint-se en una de les cantants i compositores mes respectades de finals del segle passat. És també una reeixida artista plàstica; les portades de gairebé tots els seus àlbums han estat creades per ella mateixa. Insisteix sovint en què la pintura era la seva vocació original, auto descrivint-se com una "pintora descarrilada per les circumstàncies".
Però com al nostre programa ens interessa la musica, i ens interessen les cançons de JONI MITCHELL, es al 1968 que publica el seu primer àlbum "Song To A Seagull" i al 1969 es Clouds que eren arquetips del moviment de cantautors emergents en aquell moment. D’aquest Clouds he triat els temes CHELSEA MORNING i BOTH SIDES, NOW, que ja sonen A LAMEVAMUSICA de SANTS3RADIO. 
El tercer disc de Joni Mitchell significava la maduresa es del 1970 i l’anomena Ladies of the Canyon és un disc imbuït de l'esperit de la vida a Califòrnia (el "canó" del títol de l'àlbum fa referència a Laurel Canyon, 1 a Los Ángeles, on en aquell temps vivien diversos artistes com Carole King, James Taylor, Crosby, Stills & Nash, Jackson Browne, The Mamas & the Papas o John Mayall), el millor del moviment.
Be, dons aquest disc contenia el seu primer gran èxit "Big Yellow Taxi" i la seva recordada cançó "Woodstock" que parla sobre el festival, aquest tema seria un èxit en les veus de Crosby, Stills, Nash i Young). Mitchell va escriure la cançó després de perdre'l i escoltar diverses històries glorificables sobre això. Tambe d’aquest disc escoltarem THE CIRCLE GAME a LAMEVAMUSICA aqui a SANTS3RADIO.
Tornant al festival de Woodstock que abans comentava, dons Joni Mitchell va cancel·lar la seva aparició en el festival per consell del seu mànager per por de perdre l'aparició en el programa de TV "The Dick Cavett Show". A posteriori va dir que la seva decisió de cancel·lar el concert va estar un dels seus més grans errors i es sentia penedida. I aquest nou enfocament confessional es va notar més en l'àlbum Blue de 1971, àmpliament considerat el millor d'aquest període. LITTLE GREEN, RIVER i també el track que dona títol a l’àlbum BLUE son els temes que escoltem tot seguit a LAMEVAMUSICA.
Explorant les múltiples facetes de les relacions, des del caprici de la seva "A Case of You" les cançons de Joni Mitchell es van caracteritzar en aquest àlbum BLUE per un ús creixent del piano i del instrument de corda puntejada d’origen incert i que es toca als Apalaches americans que anomenen Appalachian dulcimer entre d’altres a la cançó Carey i altres cançons es basaven en el piano com The Last Time I Saw Richard, mentre que algunes exhibien ritmes associats amb el rock and roll. Escoltem aquests tres títols a LAMEVAMUSICA a SANTS3RADIO
A l’Àlbum For the Roses del 1972, Joni Mitchell va començar a explorar el jazz i altres influències de debò. Com es podria esperar d'un àlbum de transició, hi ha molts trets estilístics explorats, incloent seleccions folklòriques utilitzant la guitarra al tall For the Roses, i números obertament jazzístics com Barangrill, i una influència més directa amb el rock gràcies en part al reeixit single You Turn Me On, I'm A Radio on podem escoltar l’harmònica tocada per Graham Nash i amb aquest tres temes acomiadem el primer programa del que serà una sèrie de JONI MITCHEL avui fins l’any 1972. Sabeu que si voleu tornar a escoltar aquest o qualsevol altre programa els trobareu a SANTS3RADIO.CAT/LAMEVAMUSICA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada