LA MEVA MÚSICA

Programa setmanal amb la música que a mi m’agrada escoltar, música clàssica es a dir música de sempre, Opera, Simfònica, Jazz i contemporània de musics que també m’agraden, per exemple The Beatles, The Queen i tants altres, i que desitjo que coincidim amb tots aquells que vulgueu escoltar-les amb mi. Cada programa el dedicaré tan sols a un tipus de música, o un concert, en sense barrejar-los, la música de cada programa es aquella que m’agrada escoltar quan estic llegint, sopant amb uns amics, fruint d’una conversa o simplement escoltant la música que m’agrada.

dissabte, 7 d’abril del 2018

342 - RICHARD WAGNER

Richard Wagner, neix a Leizpig al 1813 i mora al 1883 a Venecia, d’aquest compositor d’opera, director d’orquestra i teòric musical alemany, creador del drama musical i renovador del gènere operístic, que va ampliar l'horitzó del teatre líric en establir les bases d'una òpera alemanya, en la qual l'acció dramàtica preval sobre el virtuosisme vocal o sigui el contingut del text al de la música, transporta el protagonisme de les veus a l'orquestra. De tota l’extensa obra tindrem avui un tastet, potser del mes popular que estic convençut de que a tots aquells que us agradi la musica, no cal que tan sols sigui la clàssica, xalareu d’allò mes amb el programa d’avui.
La valquíria és la segona de les quatre operes del cicle titulat L'anell del nibelung compostes per  Richard Wagner. Estrenada al Teatre de la Cort de Munic el 26 de juny de 1870. La valquíria, presenta la clau de volta per entendre el conjunt de la Tetralogia wagneriana. Si el Pròleg -Das Rheingold- ofereix les pautes per conèixer les fonts nòrdiques i germàniques en què es fonamentaran les tres operacions que segueixen, La valquíria és la presentació i l'escenificació dels grans conflictes morals, que ocuparan, després, Siegfried i Götterdämmerung. La famosa peça titulada La cavalcada de les valquíries forma part de La valquíria, que correspon a la primera escena del acte 3er. i La Musica del foc màgic que correspon a la tercera escena del mateix acte les escoltarem tot seguit a LAMEVAMUSICA. Sou a SANTS 3 RADIO.
Tot seguit serà Lohengrin òpera en tres actes amb música i llibret del nostre compositor d’avui Richard Wagner, fou estrenada al Teatre de la Cort el 28 d’agost de 1850, sota la direcció de Franz Liszt, amic de confiança i primer seguidor de Wagner i sonarà el preludi del Acte 3er., al que seguirà El Cor nupcial (en alemany Treulich geführt) la marxa nupcial que forma part de l'òpera Lohengrin. Com tots sabeu aquesta peça és usada en els casaments del món occidental per a l'entrada de la núvia. I les estem escoltant a LAMEVAMUSICA de SANTS 3RADIO.
Richard Wagner va ser una figura controvertida durant la seva vida, i va continuar sent així després de la seva mort recordeu al 1883. Encara avui s'associa amb el nazisme i les seves òperes sovint es pensen per exaltar les virtuts del nacionalisme alemany. Diversos dels seus escrits han aconseguit una mica de notorietat, en particular el seu assaig Das Judenthum in der Musik ( judaisme en la música ), una visió crítica sobre la influència dels jueus en la cultura i la societat alemanyes en aquell moment, tot i que hi ha també  polèmica sobre els dos extrems de la vida de Wagner, la seva paternitat i la seva mort. Es suggereix que era fill de Ludwig Gever, més que del seu pare legal, Carl Friedrich Wagner, i alguns dels seus biògrafs han proposat que el mateix Wagner creia que Geyer era jueu. Pero el que interessa es escoltar la seva musica i mireu quina meravella que ve ara l’overtura de Tannhäuser o el concurs de cant de Wartburg, una òpera en tres actes, basada en les llegendes alemanyes de Tannhäuser i el cant de Wartburg. El mateix Wagner va dirigir-ne l'estrena, el 19 d'octubre de 1845, al Teatre Reial de Dresden. Escoltem-les a LAMEVAMUSICA de SANTS3RADIO.
Els mestres cantaires de Nuremberg és una òpera en tres actes, escrita i composta per nostre convidat al programa Richard Wagner, estrenada al Teatre Nacional de Munic, el 21 de juny de 1868 pel director Hans von Bülow. És una de les òperes més populars del repertori, i una de les més llargues habitualment representades, amb una durada del voltant de cinc hores, però no us amoïneu que tan sols escoltarem el Preludi amb una mica menys de 10 minuts a la que seguirà Götterdämmerung, que traduït vol dir El capvespre dels déus o El crepuscle dels déus) és un drama musical en un pròleg i tres actes, com us deia abans, la darrera de les quatre òperes que constitueixen la tetralogia L'anell del Nibelung de la que escoltarem del acte 3er, el Seguici fúnebre de Sigfrid. Aquest dos moviments donen per acabat el programa de la setmana que m'agradaria que haguem gaudit plegats. Com sempre donar les gracies al nostre tècnic en Roger Gonzàlez i recordeu que som amb vosaltres tots els divendres i dilluns. I sempre a SANTS 3 RADIO.CAT/LAMEVAMUSICA. Soc Antoni Romero a la creació del programa i tan sols queda desitjar-vos MOLT BONA NIT i SALUT.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada